Reizigerstrombose

vliegtuig reiskousen

Volgens verschillende studies wordt de kans op trombose aanzienlijk verhoogd door lange vliegreizen.

Wie langer dan 4 uur vliegt, loopt een verhoogde kans om reizigerstrombose op te lopen. Niet alleen vliegen, ook meerde uren reizen per bus, trein of auto blijkt niet zonder risico. Hieronder leest u wat nu precies reizigerstrombose is en hoe het ontstaat.

Naast de pompwerking van het hart moeten de kuit- en voetspieren ervoor zorgen dat de bloedafvoer vanuit de tenen richting het hart worden bevorderd. Bij langdurig zitten in dezelfde houding wordt de bloedcirculatie (bloedafvoer) juist vertraagd. Ook worden er door het lange zitten vaak aderen in de knieholte afgekneld.

Voorkom reizigerstrombose

  • Draag speciale reiskousen
  • Zorg voor voldoende beweging tijdens uw reis
  • Draag lekker zittende en niet knellende kleding
  • Drink voor en tijdens u reis geen alcohol
  • Ga niet met de benen over elkaar zitten
  • Drink voldoende water
  • Draag lekker zittende en niet knellende kledingTe weinig beweging

Zonder beweging van uw spieren, gaat het bloed langzamer stromen. Hierdoor kunnen kleine bloedstolsels ontstaan en kunnen benen (voeten) opzwellen en vermoeid aanvoelen. Meestal verdwijnt het stolsel na het einde van uw reis, als u genoeg beweegt.

Maar wanneer de stolsels toenemen, kan er een bloedprop worden gevormd dat leidt tot het afsluiten van de ader. Dit heet trombose. Als dit ontstaat tijdens een lange reis spreekt men ook wel van reizigerstrombose. Vooral bij reizen met het vliegtuig wordt door de droge lucht en de verlaagde luchtdruk het reizigerstrombose risico groter.

benen strand

Wie kan reizigerstrombose oplopen?
In principe kan iedereen reizigerstrombose krijgen, dus ook mensen met gezonde aderen. Het is wel zo dat oudere mensen, rokers, zwangere vrouwen en mensen met veneuze problemen een verhoogd risico hebben.

En van de tips is om reiskousen te gaan dragen tijdens uw reis. Dit vermindert de kans op reizigerstrombose en uw benen voelen ook nog eens fitter aan! Uw heeft minder last van vermoeide benen.

Door het dragen van reiskousen worden de beenvaten gedrurende de reis ondersteunt. De reiskous geeft druk op vaten en verhoogt daardoor de stroomsnelheid van het bloed.