Vaatproblemen

Benen lucht reiskousen

Negen van de tien volwassen mensen heeft met vaatproblemen te maken; helaas zijn weinig mensen zicht bewust van de risico’s van onbehandelde vaatklachten.

Vaatproblemen beginnen onschuldig. De eerste symptomen kunnen zware, pijnlijke benen en gezwollen enkels zijn. Onbehandeld kunnen zwakke vaten snel tot spataderen leiden. Deze verwijde aders(en), hoofdzakelijk van de beenvaten aan de oppervlakte noemt men met een medische term varicose, in de volksmond ook wel spatader genoemd. 

Spataderen en trombose

Spataderen kunnen leiden tot een ontsteking van de vaten (flebitis). Deze ontsteking in de vaten kan door een verstoorde bloedstroming tot verandering in de bloedvaten leiden. Het getroffen gebied doet pijn, de huid heeft een (vurige) rode kleur en voelt warm aan.

Een probleem aan de vaten leidt tot een vertraging van de bloeddoorstroming en daarmee neemt de kans op trombose toe.

Trombose is een verstopping van gestold bloed (bloedpropje) waardoor de bloedsomloop gedeeltelijk of geheel stagneert. Een deel van de bloedprop kan losraken en in de longen terecht komen, dit wordt long-embolie genoemd. Op lange termijn kan zich een post trombotisch syndroom ontwikkelen.

Door die trombose kunnen de klepjes in de aderen stuk gaan en als deze niet goed meer kunnen afsluiten stroomt het bloed gemakkelijk terug zodat de druk in de aderen toeneemt. Verschijnselen van deze aandoening zijn: vocht in de benen (oedeem), roestbruine verkleuring van de huid, eczeem, spataderen, op lange termijn mogelijk een open been (ulcus crusis).

Werking van de vaten


vaatproblemen-1

80% van ons bloed bevindt zich in de vaten. Ze transporteren het bloed vanaf het hart naar de longen, waar het bloed met zuurstof verrijkt wordt. Deze kringloop herhaalt zich ongeveer 1500 keer per dag. Per dag wordt er ongeveer 7.000 liter bloed rondgepompt.
vaatproblemen-2

De vaten van de benen hebben de zwaarste taak. Omdat het bloed tegen de zwaartekracht terug naar het hart wordt getransporteerd, werken de vaten onder hoge druk. De vaatkleppen zorgen ervoor dat het bloed niet terug kan stromen.
vaatproblemen-3

Een tekort aan beweging, erfelijke belasting of hormonale veranderingen kunnen tot een verbreding van de vaatwand leiden. De kleppen sluiten niet goed en het bloed kan niet meer volledig in de richting van het hart worden gepompt.
vaatproblemen-4

Gevolg: stuwing in de vaten. De benen voelen zwaar en pijnlijk aan. Als men de symptomen negeert, is het slechts een kwestie van tijd tot er een vaatziekte optreedt. Stuwing in de benen werkt op den duur negatief op een gezond vat.